Hva er et webhotell?

Et webhotell er:

“en serversamling du leier til et domene og som gir deg lagringsplassen og de tjenestene du trenger for å kunne legge ut egne nettsider og opprette e-postkontoer til ditt domene”.

webhotellServersamlingen erstatter behovet for egne servere og inkluderer normalt følgende server tjenester:

  • DNS – navnetjenerne du trenger for at ditt domene skal virke
  • Webserver – serveren du trenger for å vise dine nettsider
  • Databaseserver – serveren du trenger for å kjøre dine databaser
  • FTP-server – serveren du trenger for å kunne laste opp og ned filer til ditt webhotell
  • Mailserver – serveren du trenger for å kunne sende og motta e-post

Tjenestene setter du selv opp og styrer gjennom kontrollpanelet (cPanel) som følger med. 

Krever et eget domenenavn

Siden et webhotell knyttes opp mot et domenenavn, må du ha et domene for å kunne bestille et webhotell. Av den tilbyr de flest leverandører, inkl. OnNet, deg å registrere et domene samtidig som du bestiller et webhotell. Har du allerede et domene hos en annen leverandør som du ønsker å bruke kan du flytte dette domene til den webhotell leverandøren du ønsker å bruke, samtidig som du bestiller domene.

Hva er webhosting?

Begrepene webhotell og webhosting er to begreper som brukes om hverandre og betyr stort sett det samme, selv om begrepet webhosting også inkluderer lagring og drift av nettsteder på VPS (Virtual Privat Server), dedikerte servere og cloud hosting. Forskjellen mellom begrepene kan forklares slik:

  • Delt server – er en betegnelse som normalt brukes om et webhotell. Delt hosting vil si at flere kunder deler en web-, ftp- og databaseserver. Dette er den mest kostnadseffektive løsningen og er den løsningen som kreves minst kompetanse knyttet til server konfigurasjon og drift av brukeren.
  • VPS – er en forkortelse for “virtual privat server”. En VPS er en dedikert server som er delt opp i flere mindre servere, hvor hver enkelt server har installert sitt eget operativsystem, web-, ftp- og databaseserver som de styrer selv. Brukerne deler her ingen programmer med andre brukere, men de deler maskinvareressursene (CPU, minne (RAM) og harddisker) med de andre VPS som inngår i den dedikerte serveren.
  • Dedikert server – vil si at du leier en egen fysisk server som du har full kontroll over selv. Verken maskinvaren eller programvaren deles her med andre.
  • Cloud hosting – vil si at du leier deg inn på en klynge servere slik at du kan få tilgang til flere ressurser etter som behovet måtte oppstå. 

Webhotell = Delte ressurser

Når du leier et webhotell får du en serverplattform som du deler med flere hundre andre domener/nettsteder med eller uten e-posttjenester. 

Fordelen med et webhotell er at du sparer store beløp ved at kostnadene blir delt på et stort antall brukere istedenfor at du selv skal bære alle kostnadene. Dernest slipper du alt ansvar for drift og vedlikehold av serverplattformen. Leier du et webhotell er dette webhotell leverandørens ansvar – ikke ditt. Velger du en VPS løsning eller en dedikert server er dette ditt ansvar. 

Webhotell typer

Det finnes i utgangspunktet to typer webhotell

  • Linux webhotell – webhotell som benytter et Linux basert operativsystem.
  • Windows webhotell – webhotell som benytter et Windows basert operativsystem.

De fleste velger et Linux webhotell. Faktisk er over 80% av verdens webservere Linux baserte webservere. Windows har en markedsandel på under 15%, mens andre operativsystemer har de resterende markedsandelene. OnNet sine webhotell er Linux baserte. Vi benytter CentOS som operativsystem.

Hvilket webhotell plattform bør du velge?

Når du skal velge webhotell plattform og leverandør er det mange spørsmål du må vurdere. Det første er valg av webhotell plattform. Dette er et enkelt valg, da Windows webhotell kun anbefales til dem som har en ASP/ASP.NET basert nettside, med eller uten en MS SQL database. Selv om også Windows baserte webhotell kan kjøre PHP, Perl og mySQL gir disse webhotellene deg en langt dårligere ytelse, sikkerhet og stabilitet enn et Linux webhotell.

Hvilke webhotell tjenester trenger du?

Når du har bestemt deg for webhotell plattformen er neste spørsmål å bestemme seg for hvilke webhotell tjenester du trenger. Dette er viktig å tenke igjennom, da ikke alle leverandørene tilbyr de samme tjenestene og måten de priser tjenestene på kan være svært forskjellig.

De tjenestene som er mest vanlig å ha i et webhotell og som du derfor må vurdere er:

  • DNS – alle domener trenger minst to autorative navnetjenere for å virke. Disse er alltid inkludert i webhotell pakken, så det eneste du trenger å sjekke er om webhotell pakken inkluderer en Zone Editor som gjør det enkelt for deg å redigere sonefilen til ditt domene. I våre webhotell følger cPanel sin Zone Editor inkludert. Dernest bør du sjekke at navnetjenerne støtter DNSSEC som er den nye sikkerhetsstandarden for alle navnetjenere. Våre navnetjenere støtter DNSSEC.
  • SUB-DOMENER – de fleste leverandører (inkl. OnNet) gir brukerne anledning til å opprette et ubegrenset antall sub-domener til sitt domene, men noen tar seg ekstra betalt for disse tjenestene. Sjekk dette derfor før du velger leverandør.
  • FTP – du trenger en FTP-konto for å kunne laste opp og ned filer til ditt webhotell. De fleste leverandører (inkl. OnNet) gir brukerne mulighet til å opprette et ubegrenset antall FTP-kontoer, men noen tar seg ekstra betalt for flere enn den ene standard kontoen som følger med webhotellet.
  • WEBSERVER – her må du velge om du skal gå for Apache webserver som er den gjeldende standarden idag (med en markedsandel på over 60%) eller om du skal velge den nye LiteSpeed webserver som er 3-75 ganger raskere enn Apache webserver. OnNet sine webhotell inkluderer en LiteSpeeed webserver.
  • PHP – de fleste nettsteder er skrevet i PHP og benytter en mySQL database. Det er derfor viktig at du velger en leverandør som har den PHP og mySQL versjonen ditt nettsted krever. De fleste nettsteder som ikke er utviklet med egenutviklet kildekode blir automatisk oppdatert av leverandøren av kildekoden, slik at de alltid fungerer best på siste versjon av PHP og mySQL. OnNet sine webhotell kjører alltid siste versjon standard, men du som bruker har også muligheten til å velge en eldre PHP versjon via kontrollpanelet.
  • DATABASER – de fleste nettsteder trenger en MYSQL eller en PostgreSQL database. Det er derfor viktig at du sjekker at webhotell leverandøren du velger har disse tjenestene inkludert i webhotellet du velger. Hos OnNet finner du alltid siste versjon av mySQL og PostgreSQL tilgjengelig, og du kan opprette så mange mySQL og PostgreSQL databaser du ønsker og det finnes ingen restriksjoner for hvor stor database-filen kan være. Mange leverandører tar seg ekstra betalt for mySQL databaser, mens andre tar seg ekstra betalt for lagringsplassen databasen-filen legger beslag på. Det er også lurt å sjekke om PhpMyAdmin følger med, slik at du har et verktøy for å sjekke og redigere dine mySQL databaser med. Hos OnNet følger PhpMyAdmin med.
  • WEBINSTALLER – velger du et webhotell som inkluderer en webinstaller som automatisk installerer de programmene du ønsker å bruke for å lage egne nettsider eller en nettbutikk spare du fort en del tid og arbeid på installasjonsprosessen, så dette er noe du bør tenke over når du velger leverandør. OnNet inkluderer webinstalleren Softaculous som gir deg tilgang til de 500 mest populære open-source programmene som du kan installere gratis med et museklikk.
  • E-POST – hvilke e-posttjenester som er inkludert varierer fra leverandør til leverandør. Mange gjør som OnNet og lar brukerne få opprette så mange e-postkontoer de ønsker, men ikke alle. Ikke alle gir deg muligheten til å ha en ubegrenset størrelse på hver enkelt konto, slik at alle kontoene deler den totale lagringskapasiteten webhotellet har tilgang til. OnNet gir deg denne muligheten. POP3, IMAP, SMTP og webmail er normalt inkludert i webhotell pakken, sammen med et spamfilter som stopper mesteparten av søpleposten som sendes deg.
  • SIKKERHETSKOPI – hvilke rutiner for sikkerhetskopiering som gjelder varierer i stor grad fra leverandør til leverandør, da dette er noe som sport spiser stor plass. Hvilke kostnader som er forbundet varierer også. OnNet tar en gratis daglig backup av alle brukerdataene til sine kunder og kan i tillegg tilby en backup fra siste uke og siste måned. At leverandøren har en skikkelig kopi som ikke er gammel er et absolutt must, da det alltid kun er et tidsspørsmål før du kommer i en situasjon som krever at du kjører tilbake en sikkerhetskopi for å få gjenopprettet noe. 

Valg av webhotell leverandør

Når du har fått oversikt over hvilke webhotell tjenester du trenger er siste oppgave å velge webhotell leverandør. Her bør du vurdere:

Lokalisering: Hvor er serverne til webhotell leverandøren lokalisert? I Norge eller utlandet. For deg som har nordmenn som målgruppe anbefales det at du velger en leverandør som har sine webservere lokalisert i Norge for å sikre kortest mulig avstand (og potensielle feil og forsinkelser) mellom serveren til dine nettsider og brukerne av webhotellet. OnNet sine webservere er lokalisert i Oslo (Norge).

Support: Hvilken support tilbyr leverandøren? Her er forskjellene store, så dette er noe du bør vektlegge. Noen tilbyr bare support via et ticket-system eller chat-funksjon de har på nettsidene sine, andre tilbyr også vanlige e-postforespørsler og noen gir deg også muligheten til å kunne ringe dem for å få hjelpen og svarene du trenger. OnNet tilbyr teknisk support via e-post og telefon. Siden vi er et norsk selskap er all support på norsk.

Alder: 8 av 10 selskaper går konkurs de første 2 driftsårene. Dette gjelder også for hosting selskaper. OnNet ble etablert i 1998 og har dermed over 20 år i bransjen. Noe som betyr at de ikke kommer til å forsvinne med det første. Noe som bør være viktig å for deg som kunde å tenke igjennom, slik at du er sikker på å ha en leverandør som ikke plutselig forsvinner og setter deg i en vanskelig posisjon.

Kompetanse: Hvilken kompetanse kundeservice hos de ulike leverandørene har varierer i stor grad. De største leverandørene har kun førstelinje support som kan svare deg på de vanligste spørsmålene, uten at de selv har dyptgående innsikt i verken teknologien eller løsningene de gir support på. De mindre leverandørene, slik som OnNet, gir deg tilgang til teknikkere som daglig jobber med utvikling og drift av kundenes nettsteder og e-posttjenester. Vår utviklingsplattform er WordPress (nettsider) og WooCommerce (nettbutikker).

Hvor mye lagringsplass trenger du?

Det som skiller de ulike webhotellene fra hverandre er stort sett prisen du må betale per 1 GB lagringskapasitet du trenger. Jo mer plass du trenger, jo dyrere bli også webhotellet. Spørsmålet bli derfor: – Hvor stor lagringsplass trenger jeg?

De fleste vanlige nettsider tar sjelden større plass enn 500 MB, mens du bør beregne minst 500 MB lagringsplass per aktive e-postkonto du tenker å benytte. Skal du bare legge ut en nettside, med en enkelt e-postkonto knyttet til domene, holder det normalt med 1 GB lagringsplass. Trenger du 5 aktive e-postkontoer, med normal bruk, trenger du minst 3 GB lagringsplass. 

Ikke bruk et gratis webhotell

Ikke benytt deg av tilbud hvor du kan legge ut gratis nettsider. Det er ikke noe som heter “gratis lunch“. De som tilbyr gratis nettsider er som regel finansiert gjennom reklame som legges på siden din, som du kanskje ikke ønsker å bli forbundet med. Slike løsninger forsøpler bare siden din og ødelegger sidens rangering i søkeresultatene til Google. Det samme gjelder gratis nettbutikker.

Les også:

Bestill webhotell

Start med å sjekke om domene du ønsker er ledig

loading
Hvilket domene ønsker du?
Hvilket domene ønsker du?